Muziek als momentje voor jezelf 🎧✨”

Of je nu luistert, zingt, danst of zelf muziek maakt — muziek is een prima middel om te ontspannen en op te laden. Het heeft een positief effect op je stemming, vermindert stress en geeft je brein rust en ruimte om te herstellen. Een ideaal momentje voor jezelf dus!

Waarom werkt muziek zo ontspannend?

Volgens de Hersenstichting . zorgt muziek voor minder stress en een beter humeur. Het maakt daarbij niet uit of je actief speelt of alleen luistert. Een verklaring? Mogelijk zit het ‘m in de voorspelbare ritmes, net als in natuurlijke patronen tijdens een wandeling. Je brein voelt zich veilig en kalmeert bij dat soort regelmaat. Zelf merk ik het ook: een dansplaat op als ik een dipje voel aankomen — hup, bewegen maar. Of juist een kalm muziekje opzetten tijdens mijn werk helpt me focussen en natuurlijk een rustig muziekje om te ontspannen.

Slaapverwekkend: het meest ontspannende nummer ter wereld

Volgens Brits onderzoek is het nummer “Weightless” van Marconi Union het meest ontspannende muziekstuk dat er bestaat. De langzame opbouw, de dalende beats per minute (van 70 naar 50) en de lage bastonen zorgen ervoor dat je hartslag daalt en je dieper kunt ontspannen. Ideaal voor een rustmoment, een bad of zelfs om bij in slaap te vallen. Ze identificeerden meerdere rustige nummers. Benieuwd? 👉 Je vindt dit nummer – én negen andere rustgevende tracks – in mijn Spotify-playlist: ‘Meest ontspannende muziekjes’. Typ je ‘slaap’ in op spotify of YouTube dan komen er genoeg speellijsten met variaties langs.

Energy-booster

Maar ook als energy-booster werkt muziek als een tierelier. Meezingend of dansend kom je los, gaan je gelukshormonen de strijd aan met de stresshormonen en kun je enorm plezier beleven. En juist dat maakt het ontspannend, even uitje hoofd en in je lijf. De dagelijkse spanning van je af laten glijden, niets hoeven behalve je laten meegaan met de tonen.

Ook het zingen is ontspannend, door diepere ademhaling activeert het zenuwstelsel dat zorgt voor rusten herstel. De trillingen die ontstaan bij het zingen hebben een kalmerend effect en ook hier maak je gelukshormonen mee aan. Vooral de dopamine en oxytocine helpen spanning te verminderen waardoor je je na het zingen opgewekter en lichter kunt voelen. En zingen is in het moment, in het nu. Je volgt tekst en ritme in een staat van focus. En tenslotte geeft het ruimte voor allerlei emoties om te zijn.

Muziek maken

Of is jouw tijd met muziek vooral gevuld met zelf maken. Ook hier is focus een onderdeel van de ontspanning: geconcentreerd zijn op de noten, het ritme, de bewegingen van je vingers of andere delen van je lijf. Met muziek maken heb je niet altijd woorden nodig om je uit te drukken, muziek is een uitlaatklep voor emotie. En het ritme en de structuur kalmere je brein. Luistern, voelen spelen. Ook het feit dat je er creativiteit in kwijt kunt en je helemaal in het moment brengt. En ik weet uit betrouwbare bron dat de muziek zelf dan niet persé rustige muziek hoeft te zijn. 😉

En jij?

Misschien heb je zelf al een playlist met favoriete rustgevende nummers, dans of zing je uit volle borst mee in een leeg huis of maak je je eigen muziek, zelfs al is het maar een beetje ‘pingelen’ op een appje op je telefoon. Je hoeft geen muzikant te zijn – het gaat om het doen en beleven .

Momentje voor jezelf hoeft niet groots te zijn. Soms is het gewoon: koptelefoon op, ogen dicht en luisteren.

Platenspeler en stapel platen met gitaar

Liefs, Laura

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven