Muziekje aan en gaan, dansen is voor mij als therapie. Geen andere activiteit laat me vervelende dingen vergeten, ontspant en leegt mijn hoofd en brengt plezier. Het is een van mijn favoriete Momentjes voor Mezelf, al vul ik deze vaak in samen mét anderen. Vandaag is internationale dag van de Dans en dus een mooie gelegenheid om hier eens in te duiken.

Soms is dat precies wat ik nodig heb. Even lekker dansen. Dansen lijkt iets puur lichamelijks, maar het raakt aan alles: je hoofd, je hart, je hormonen en je spieren. En het is al zo oud als de mens zelf…
Oeroude rituelen
Dans is waarschijnlijk een nog ouder dan taal. In grotschilderingen heeft men dansende figuren ontdekt. Nog voordat we spraken, bewogen we! Dans werd gebruikt als ritueel, om goden te eren, om te rouwen of te vieren, voorouders te eren. Om na oorlogen of gevechten te ontladen, het helpt letterlijk om stresshormonen af te voeren. Om emoties te uiten zonder woorden. Dansen om vreugde en verdriet te delen. Om verhalen door te geven, ook als je dat niet mag. Denk aan volken die onderdrukt worden of werkden. En het brengt mensen in verbinding. Dans was een vorm van emotionele verwerking, voortkomend uit instinct, emotie en ritme. En dat werkt nog steeds, op de dansvloer of in je woonkamer. Alleen of samen.
Samen dansen zorgt voor meer vertrouwen en onderlinge hulpvaardigheid Peter Lovatt, (psycholoog en dansonderzoeker), ontdekte dat hoe je beweegt samenhangt met je hormonen én zelfs je genetische opmaak. Beweging is dus veel meer dan verbranding van energie – het is communicatie op elk niveau.
Dansen helpt niet alleen om spanning kwijt te raken – het beïnvloedt ook je brein. Uit onderzoek blijkt dat bewegen invloed heeft op je geheugen, je humeur én je creatief denken.
Dansen ontspant omdat:
- je bewuster adem haalt en bewegingen herhaalt.
- je gelukshormonen aanmaakt (dopamine, endorfine), dat maakt je blij en geeft energie.
- het je bewust maakt van je lichaam en je in het nu brengt (gronden).
- het je helpt met loslaten, letterlijk krijgen je emoties ruimte om te bewegen.
- je je vrijer voelt, luchtiger, losser door dansen.
- en ook verbetert je conditie, coördinatie en balans. Daardoor kun je je zekerder voelen.
- dansen stimuleert je brein, met name bij dansen in patronen (tango, choreografie). helpt creatiever te zijn, dus makkelijker oplossingen te vinden.
Dans brengt je terug bij jezelf. Je lichaam weet allang wat je hoofd nodig heet. En: je hoeft er niet goed in te zijn. Sterker nog – hoe minder je je druk maakt om hoe het eruitziet, hoe beter het werkt!
Er zijn veel verschillende manieren om te dansen, op een feest, een concert of in een lesje. Ik zelf ga graag naar mijn wekelijkse les stijldansen of een dansavond (ballroom, latin, disco…).
Maar dansen hoeft niet in een groep of les. Het kan ook heel klein, gewoon in je huiskamer. Bijvoorbeeld even als kleine pauze tussen je werk door. Je beweegt, maakt je hoofd leeg en de muziek zorgt er voor dt het zo’n 2-4 minuten duurt. Prima toch?

Tip: maak een danslijst
👉 Tip van het kaartje uit mijn inspiratiekaartenset: ‘Muziekje aan en gaan. Dansen alsof er niemand kijkt… & Maak vast een lijst met lekkere dansmuziek.’ Een eigen dans-playlist kan helpen om in beweging te komen. Zet hem klaar, bijvoorbeeld op Spotify of YouTube. Een paar van de dansliedjes op mijn lijst:
- 24k M agic – Bruno Mars
- Love Shack- B52’s
- Never gonna Not dance – P!nk
- I Wanna Dance With Somebody- Whitney Houston
- Ce’st La Vie- Chef’s Special
- Venus- Bananarama
- Party Rock Anthem- Walk off the earth
Dus… klik er eentje aan en laat je even gaan! Ik hoor graag jouw favorieten om mijn lijst mee aan te vullen!
🌞 Een dansmomentje voor jezelf
Dans is hiermee een van de meest directe manieren om jezelf weer op te laden, te voeden. Misschien voel je ontlading, misschien vrijheid of misschien plezier. Wat het ook is: laat je lijf het werk doen. Je hoofd volgt vanzelf.
liefs, Laura